Att förebygga fästingbett

Att förebygga fästingbett

Nu är våren här. Även om april månad ofta ser ut som en ganska jämn och oberäknelig kamp mellan vinter, vår, och ibland till och med lite sommar, så börjar ett faktum bli mer och mer uppenbart: Det är faktiskt äntligen vår. Det finns få klagomål att komma med när det gäller detta, men det är en säsong som kommer med sina egna utmaningar.

Även den mest inbitna djurälskaren har en fiende i djurriket som det är väldigt svårt att ha sympatier för eller känna uppskattning gentemot. Vi pratar givetvis om fästingar. Dessa små blodsugare gillar dessutom samma platser som hundar och katter och många andra husdjur gillar att befinna sig på såsom buskar, högt gräs, samt tät undervegetation. Så det är svårt att förebygga fästingbett via genom att undvika de platser där de befinner sig.

Men det finns strategier att använda sig av. Om du rutinmässigt kollar igenom ditt husdjurs päls då och då under dagen, så är chansen ganska stor att du kan plocka fästingen innan den satt sig. Fästingar är ganska sävliga och långsamma små kryp, så det tar ett tag innan de lyckas hamna på rätt plats börjar suga blod. Att rutinkolla pälsen då och då, eller efter djuret har varit ute tar bort en stor del av fästingarna.

Fästingar som börjat suga ska tas bort så fort så möjligt. Det bästa är att använda sig av en fästingplockare, och inte fingrarna eller en pincett, då risken är stor att du då inte får med hela kroppen.

Det finns också olika en del olika förebyggande medel för att hålla dessa blodsugare borta. Men det här är ett omdebatterat ämne, där många olika åsikter figurerar. Det bästa är att ta en diskussion om det med en kunnig veterinär för att hitta något som passar just ditt djur och som det inte får några negativa konsekvenser av. Hör av dig för oss om du vill veta mer om vilka medel som kan vara aktuella för dig. Det är viktigt att kolla så inte djuret får några negativa bieffekter, och på individnivå reagerar de lite olika.

Det finns också en del giftfria metoder mot fästingar, men några riktiga garantier för att de fungerar finns inte. Dessa inkluderar bland annat Shoo! Tag, Frontline vet, och bärnstenshalsband.

Fästingbett kan leda till Borrelia, Anaplasma eller TBE. Det senare är dock inte så jättevanligt. De två förstnämnda behandlas med antibiotika. Så under fästingsäsongen är det bra att vara lite uppmärksam på om din hund är tröttare än vanligt, eller verkar ha problem med leder och rörlighet. Ett blodprov brukar kunna ge svar på huruvida ditt husdjur har drabbats. Den viktigaste förebyggande åtgärden är att plocka bort fästingen så fort så möjligt, så att den inte hinner suga blod så länge.

Om du har några fler frågor fästingar, eller letar efter en kunnig veterinär i Skåne med stort fokus på bemötandet av både dig och ditt husdjur, tveka inte att höra av dig till oss.

Lämna en kommentar