Ormbett på hund

Ormbett på hund

Hundar som går löst i skog och mark under sommarhalvåret blir ibland bitna av ormar och i ett fåtal fall varje år leder dessa bett tyvärr till att hundar avlider. Oftast sker betten i samband med att hunden fått upp ett spår och går med nosen i en buske eller i högt gräs. Därför blir hundarna oftast bitna i eller runt nosen och ansiktet. Men självklart händer det att bett förekommer runt tassarna, undersidan av magen och benen.

Symtom beror på hur mycket gift som ormen injicerar. Ett bett kan vara helt utan gift men det kan också innehålla en väldigt hög dos. Om gift injiceras sker en aggressiv svullnad redan inom 2 timmar. Ofta kan man även se två små hål i svullnaden som kommer av tänderna. Det är väldigt sällan som andningsvägarna sväller upp till den grad att hunden får svårt att andas. Vanligare är det att blodcirkulationen försämras. På grund av detta kan hunden snabbt bli väldigt trött och hängig. Att hunden får diarré och eller börja kräkas är inga ovanliga symptom. Att hunden drabbas av chock är inte heller en sällsynt reaktion.

På grund av giftet i bettet är det otroligt viktigt att man så snabbt som möjligt kontaktar en veterinär. Detta gäller även om hunden inte direkt visar något symptom då detta kan uppkomma senare. För att giftet inte ska sprida sig är det viktigt att hunden inte rör på sig. Gör hunden det så slår hjärtat snabbare och det förgiftade blodet sprider sig i kroppen. Därför är det väldigt bra om man kan bära hunden. Veterinärer råder även att inte försöka suga ut giftet ur bettet eller lägga förband. Då detta kan leda till förvärring.

Tiden för tillfrisknandet varierar mellan dagar och månader beroende på vad för typ av hund och hur mycket gift som injicerades. Men hunden bör hålla ett stilla tempo de första 2 veckorna och undvika motion och aktiva lekar. Veterinärer rekommenderar återbesök inom en eller två veckor för uppföljning med bland annat blodprov.

Lämna en kommentar